Siteul Oficial al Comunei VERMES - Caras-Severin
Contact Scrie Opinia TA
PRIMARIE
Comuna Vermes
 
 
Spiritualitate
 
   
Religiozitatea vermesenilor, materializata prin construirea de biserici, a fost si este foarte puternica. Chiar pe vremea cand locuitorii de pe spatiul actual al comunei Vermes locuiau in codru exista o biserica din lemn, poate mai veche decat cea din satul Ersig, care a fost atestata documentar in anul 1453 si care exista si azi. Prima biserica construita pe actuala vatra a comunei se presupune ca a fost ridicata inainte de anul 1779, dovezi in acest sens fiind arhiva care ofera nume de preoti din acest an : Marti Angolovici, C-tin Stancovici si Stefan Popovici.

In prima jumatate a sec. al XVIII-lea in locul bisericii de lemn din comuna Vermes s-a inaltat o biserica din caramida, iar ulterior intre 1893-1894 in locul bisericii de caramida s-a construit actuala biserica ortodoxa.

In anul 1853, la initiativa preotului Petru Mamut, este infiintata in Vermes comunitatea greco-catolica la care adera mare parte dintre sateni. Din 1868, Vermesul devine sediul unui protopopiat greco-catolic, avand in subordine 6 parohii : Izgar, Farliug, Scaius, Visag, Zgibesti si Zorlentu Mare.

Intre 1871-1872 s-a construit la Vermes biserica parohiei unite.

In anul 1914 este desfiintat protopopiatul greco-catolic, ramanand doar parohia unita greco-catolica Vermes.

In Vermes exista la ora actuala si o comunitate baptista ce dispune de o casa de rugaciune si o organizatie destul de solida.

De-a lungul timpului, in Vermes, au existat si scoli confesionale, atat pe langa biserica ortodoxa, cat si pe langa cea greco-catolica.
 
© TyIT 2007