Siteul Oficial al Comunei VERMES - Caras-Severin
Contact Scrie Opinia TA
PRIMARIE
Comuna Vermes
 
 
Bazin hidrografic
 
   
Teritoriul comunei Vermes se situeaza in bazinul hidrografic al paraului Poganis, incadrat in bazinul V, Splaiul Banatului. Poganisul este o apa cu un curs sinuos, ce producea revarsari in zone de ses, dealuri mici, curs care a fost regularizat in mare parte din traseul din comuna Vermes. Debitul apei este constant, in perioade secetoase scazand dramatic, iar in perioade de ploi creste rapid la un volum considerabil.

Afluenti ai Poganisului sunt: Valea Razvana, Valea Sarga, paraul Secu, pe partea stanga a acestuia iar pe partea dreapta, dinspre Dealul Buziasului, se aduna cursuri de apa cu debit inconstant: Tramnic, Orgoanea, Valea Stramtura si alti torenti, care influenteaza debitul raului Poganis.

Valea Poganisului este larga, cu terenuri mlastinoase, care au fost asanate cu canale de desecari pe mare suprafata din zona de vest a teritoriului comunei.

In studiul teritoriului national, zona este incadrata in teritorii cu rezerve mai mici de 50% din media pe tara, cu programe prioritare de gospodarire a apelor, in vederea amplificarii resurselor de alimentare cu apa potabila.

Sunt cunoscute arteziene cu apa potabila in apropierea satului Vermes, care pot constitui sursa de alimentare cu apa a localitatilor. Sursa de suprafata nu prezinta calitati si debite suficiente pentru a constitui sursa de apa potabila.
 
© TyIT 2007