|
|
Traditia locala "Ruga" se tine in fiecare an la 40 de zile dupa Pasti, la Inaltarea Domnului. Tot la aceasta sarbatoare se praznuieste si hramul bisericii. Timp de 2 zile nu se lucreaza. In afara locuitorilor satului vin la petrecere rudele, prietenii, invitati si locuitori din satele vecine. Toti sunt primiti cu ospitalitatea caracteristica vermesenilor.
In dimineata din ajunul Craciunului copiii pleaca din casa in casa cu urarile de Craciun. Acesti copii se numesc pitarai. Traditia spune ca daca primul pitarau care deschide usa casei este baiat, atunci primul nascut la animale va fi de parte masculina, iar daca este fata, va fi de parte feminina. In aceasta zi seara pornesc colindatorii si cete de copii cu "Steaua". Steaua este denumirea data aceleasi manifestari care in Ardeal se numeste "Irozii" si care are aceasi tema. Pana noaptea tarziu se aud sunetul clopoteilor si glasurile copiilor care colinda.
Tot in seara de Craciun vine si eternul Mos Craciun care aduce daruri pentru copii. In acesta seara se mananca traditionalele turte cu urda.
La Anul Nou se merge cu colinda si plugusorul, iar la miezul noptii, cand orologiile marcheaza despartirea de anul vechi, pe o colina in centrul satului se aud cateva impuscaturi care saluta noul an, ii ureaza bun venit, rodnicie cu ploi la timp si noroc la plug. Fanfara canta "La multi ani" pentru locuitorii satului si clopotele bat indelung.
Alt obicei pastrat este la botezul copiilor. Botezul incepe duminica la pranz, cand nasii si baba iau copilul si insotiti de cativa invitati si muzicanti merg la biserica unde se oficiaza botezul de catre preot. Parintii copilului nu merg la biserica, in timp ce se boteaza copilul, mama acestuia, acasa executa diferite lucrari: daca bebelusul este fetita, mama coase, matura, scrie, danseaza, face mancare, spala si diferite alte lucruri; daca bebelusul este baiat, mama face diferite lulcruri pe care le fac barbatii, pentru a fi un baiat harnic. Dupa oficierea botezului toata lumea merge la casa micutului botezat unde o batrana din sat trebuie sa primeasca bebelusul in casa pe geam, acesta insemnand ca micutul va trai foarte mult.
Cu ani in urma, in Vermes, in fiecare zi de vineri, era in mijlocul satului, in locul numit "Vatra
Piatului", piata mare. Venea lume din toate imprejurimile cu tot ce aveau de vanzare. Acum acest obicei a disparut.
Un singur obicei nu s-a pierdut in Vermes: vorbirea populara, specifica locului.
|
|